På Långberga kontrollplats i Helsingborg passerar varje dag flera tusen lastbilar, men polisen hinner bara kontrollera en handfull av dem – hör trafikpolisen berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Trafikpolisen: Stort mörkertal av illegala lastbilstransporter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals utländska lastbilar kör varje dag illegala transporter i Sverige, visar en rapport SVT tagit del av. Men enligt polisen finns det ett stort mörkertal.

– Vi hinner bara stanna en handfull av dem, säger Farid Umeflod, gruppchef på trafikpolisen Helsingborg.

Utländska lastbilar som kommer med en transport till Sverige får endast göra tre andra stopp under sju dagar i Sverige – sedan måste de lämna landet igen.

Men en ny studie visar på omfattande problem med olagliga transporter.

I veckan följde SVT med när trafikpolisen i Helsingborg utförde lastbilskontroller på Långeberga kontrollplats på E6.

– Här passerar mellan 6 000 och 8 000 tunga fordon varje dag. Vi hinner stanna en handfull av dem. Risken är låg att bli utsatt för en kontroll, säger Farid Umeflod, gruppchef på trafikpolisen i Helsingborg.

Även arbetssituationen för många av de utländska chaufförerna beskrivs som dålig – hör mer  om de illegala transporterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.