Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Jonsson är dikespluggspecialist på Skogsstyrelsen och arbetar med att återställa torrlagda våtmarker och minska utsläppen av koldioxid. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Tre frågor om: Återvätning av torvmark

Uppdaterad
Publicerad

Torrlagda våtmarker står för cirka 20 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, vilket är lite mer än vad fordonstrafiken släpper ut årligen. Därför ska nu tusentals hektar återställas.

Sedan förra sekelskiftet har var fjärde svensk våtmark försvunnit och om man tittar på några av Sveriges bördigaste marker, såsom Skåne och Mälardalen, har uppemot 90 procent försvunnit.

– Syftet med att dika ut våtmarker var för att skapa mer jordbruksmark, vi skulle föda en stor befolkning, säger Fredrik Jonsson, specialist på Skogsstyrelsen.

Återställda våtmarker minskar utsläppen

Många våtmarker lagrar kol i marken och förhindrar på så sätt att kolen omvandlas till koldioxid. Men när våtmarker dikas ut förstörs denna lagringsmekanism och därför ska våtmarkerna nu restaureras.

Skogsstyrelsen ska återställa 100 000 hektar skogsklädd torvmark till 2045 vilket motsvarar ytan på nästan fem Stockholm. I år handlar det om 1000 hektar.

Enligt Naturvårdsverket har drygt 7000 hektar våtmark återställts sedan 2010 men hur stor andel av dem som är skogsklädd torvmark är utifrån statistiken svårutläst.

Bland de första att återställa vårmark med hjälp av Skogsstyrelsen var Marianne och Rikard Åkesson. Se hur resultatet blev i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukarna Marianne och Rikard Åkesson var bland de första i Sverige att få stöd från Skogsstyrelsen för att omvandla delar av sin mark till våtmark. Se resultatet i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.