Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att ge eller inte ge julklappar – det är en av kommunernas frågor. Både Landskrona och Bjuv vittnar om ekonomiskt hårda tider, men ser olika på frågan om klappar. Foto: Oliver Kertes/SVT

Tre nordvästskånska kommuner skippar julklappar i år

Publicerad

När ekonomin kärvar väljer allt färre kommuner att ge sina anställda julklappar, det visar Kommunalarbetarens genomgång. I nordvästra Skåne har tre kommuner dragit in på sina gåvor: Örkelljunga, Svalöv och Bjuv.

”Ett liten tecken på stor uppskattning”. Så beskriver Torkild Strandberg (L), ordförande i Landskronas kommunstyrelsen, klapparna till kommunens anställda.

Landskrona har valt att prioritera presenter till sina anställda, trots att det ekonomiska läget är svårt. Ungefär en miljon kronor har avsatts till detta.

Hur motiverades det i dessa tider?

– Vi har ett ganska tufft ekonomiskt läge, men vi har vår ekonomi under kontroll och det finns ingen anledning att bortprioritera det i det här läget. Det är klart att det kan komma år som är värre där man får tänka om, menar Torkild Strandberg.

Bjuv: Inga klappar i år

I Bjuv har det ansträngda ekonomiska läget däremot medfört att även tomten tvingats göra nerskärningar.

– Det blir inga julklappar i år. Vi satsar på jullunch i stället. Det är viktigare att vi umgås, säger Christian Alexandersson, tillförordnad kommundirektör i Bjuv.

Jämfört med tidigare år uppger flera av landets kommuner att de valt att spara in på klapparna. Enligt Kommunalarbetarens enkät är det 69 procent av kommunerna som ger julgåvor i år, till skillnad från 81 procent i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.