Se hur det nya kallbadhuset i Landskrona ska se ut – och hör hur byggplanerna går. Foto: Illustration: Magasin A Arkitekter

Tredje gången gillt – Landskrona får nytt kallbadhus

Publicerad

Två gånger, 1941 och 2013, har stormar totalförstört kallbadhusen i Landskrona. Nu blir det tredje gången gillt – om ett par år ska ett nytt kallbadhus vara på plats intill Citadellbadet.

Våren 2024 ska banden klippas för en 300 meter lång brygga med ett kallbadhus längst ut. I svart träpanel och koppar. Med två stora fönster som ögon ut mot Sundet. Halvvägs ut mot badhuset byggs bryggan ut till en vanlig badplats.

Åtminstone om de styrande får igenom sin budget för nästa år. Men och allt tyder på att det blir ja till kallbadhuset, som kommer att kosta 30 miljoner kronor.

Kommunen har känt intresset från allmänheten

Stadsbyggnadschef Johan Nilsson berättar att kommunen fått påstötningar från allmänheten om ett nytt kallbadhus.

– Det är väldigt populärt att bada kallbad. De flesta kommuner längs Öresund har ju ett redan ett sådant och det känns bra att också Landskrona nu får det, säger han.

”Väldigt roligt besked”

– Våra önskningar har gått i uppfyllelse. Det är ett väldigt roligt besked, säger Kjell Svegrup, ordförande för kallbadarföreningen Doppingarna.

Idag finns bara ett provisoriskt kallbadhus ett par hundra meter från vattentornet, där den nya bryggan ska byggas. Med nytt kallbadhus.

– Vi har ett 80-tal medlemmar som alla längtar efter det här, säger Kjell Svegrup.

I videon ovan hör du mer om nya kallbadhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.