Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carin Strand är nyutbildad pilot och en av de fem elever som anmält sig till kursen i formationsflygning. Foto: Johan Dernelius

Här övar flygklubben i Höganäs för julgransflygning

Uppdaterad
Publicerad

Nordvästra Skånes flygklubb anordnar nu för tredje året i rad en utbildning i formationsflygning. Målet är att i slutet av året kunna genomföra en form av julgransflygning.

Under lördagen startade kursen i formationsflygning på nordvästra Skånes flygklubb för piloter som vill lära sig att flyga i grupp.

–  Förutom att det är trevligt att titta på och även roligt för piloterna är det en otroligt bra träning för att höja sin flygskicklighet även när man flyger ensam, säger Niclas Mathson, företrädare och instruktör på nordvästra Skånes flygklubb.

Trots coronapandemin har efterfrågan på flygklubbens kurser varit förvånansvärt hög.

– Vi väntade oss en dipp i efterfrågan på flygutbildning, men vi har snarare fått en motsatt effekt då folk kanske har haft lite mer tid. Man har kanske inte åkt på utlandssemester och då haft pengar som gör att man vill kickstarta sin flygutbildning nu, säger Niclas Mathson.

”Vill bli en bättre pilot”

Carin Strand är nyutbildad pilot och en av de fem elever som anmält sig till kursen i formationsflygning.

– Jag vill bli en bättre pilot och utmana mig själv och flyga tillsammans med andra piloter. Det blir ju en precision i flygningen och man måste vara väldigt exakt, sen öppnar det möjligheter när man ska flyga tillsammans på sträcka och utomlands till exempel, säger Carin.

Satsar på julgransflygning

Målet med kursen är att väcka intresset för formationsflygning och på sikt att kunna genomföra större formationsflygningar över Skåne kring högtider eller invigningar.

– Nästa projekt är att förhoppningsvis få ihop en formationsflygning av lite större karaktär, en julgransflygning till kommande jul, säger Niclas Mathson.

Se när flygklubbens elever övar på formationsflygning i klippet ovan.

Ett av flygklubbens flygplan som används att träna formationsflygning eller rote som man säger på fackspråk. Foto: Ida Roos

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer