Flera restauranger har nu börjat planera för årets julbord – trots coronapandemin. – Det var inte självklart att vi skulle göra det men vi planerar för det så får vi se om det går att genomföra, säger Miri Sumiq, vd Clarion Grand Hotel Helsingborg. Foto: SVT/TT

Trots corona – restauranger planerar för julbord i år

Uppdaterad
Publicerad

Flera restauranger i nordvästra Skåne har nu börjat planera för årets julbord – trots corona. Men de kommer att se något annorlunda ut i år.

Att gå på julbord med stora bufféer och mängder av julmat är för många svenskar en årlig tradition – som ingen behöver vara utan den här julen heller, trots coronaviruset. Flera restauranger och hotell i nordvästra Skåne är i full gång med att planera för årets julfirande.

Däremot kommer middagarna att behöva se annorlunda ut i år för att få genomföras.

– Det blir färre personer som kan gå samtidigt och ta mat och som företagare behöver man tänka på att styra köerna. Det är just trängseln som man ser som en tänkbar källa till smitta så det behöver de vara extra uppmärksamma på, säger Olu Lindström, avdelningschef livsmedelsförvaltningen Helsingbord stad.

Jultallrik istället för buffé

På exempelvis Clarion Grand Hotel i Helsingborg kommer man helt att skippa bufféen och istället att ha bordsservering

– Vi tror på att det är ett uppdämpat behov att folk vill ses och då tror vi mer på att servera maten på tallrik för att vi ska kunna hantera sittningar, tider och för att inte få några köer, säger Miri Sumiq, vd Clarion Grand Hotel Helsingborg.

Margaretetorps Gästgifvaregård  planerar också, men väljer en annan väg. Restaurangen ska ha flera serveringsbord istället för en enda stor buffé.

– Vi kommer även att ha färre gäster. I vanliga fall brukar vi ha ungefär 8 000 personer men nu blir det bara hälften, säger Katarina Dahlstrand, restaurangansvarig.

Görs trängselkontroller

I Helsingborg kommer kommunen att fortsätta att göra trängselkontroller året ut och de kan komma att utökas kring jul.

– Vi omvärldsbevakar hela tiden och anpassar våra kontroller efter det, så det är inte omöjligt att vi kommer att vara ute oftare i juletid och titta på trängseln, säger Olu Lindström, avdelningschef för livsmedelsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.