Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektor Åsa Persson tror okunskap om yrken inom industribranschen är en av anledningarna till det låga söktrycket. Foto: SVT

Trots ljusa jobbutsikter – svalt intresse för industriutbildningar

Publicerad

Inget skolkande, hög lärartäthet och möjlighet till jobb efter studenten. För eleverna på Perstorps tekniska gymnasium är förutsättningar goda att lyckas. Ändå är söktrycket ganska svalt.

Perstorps tekniska gymnasium är en liten skola som aldrig behövt rapportera någon elev för skolk. Genomströmningen är bra – nära 97 procent lämnar skolan med en examen efter tre år.

Därtill skriker industribranschen efter folk.

– Många av våra elever har jobb innan de slutat skolan, säger rektor Åsa Persson.

Ändå är det inte särskilt många sökande till skolans två utbildningar.

”Många tror det är smutsigt”

Generellt i landet har intresset för att läsa på något av gymnasiets industriteknikprogram minskat. Det handlar om en nedgång av elever i årskurs 1 på nästan 22 procent mellan läsåren 2011/2012 och 2018/2019, enligt siffror från Skolverkets.

Var femte elev har försvunnit alltså.

– Jag tror att många unga i dag har en felaktig bild av vad det innebär att arbeta inom industrin. Man tror att det är smutsigt och farligt. Där försöker vi se till att alla grundskoleelever någon gång ska få göra ett studiebesök inom industrin.

– De behöver se hur många olika yrkesgrupper det faktiskt finns, säger Åsa Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer