I vanliga fall brukar våren vara den mest optimala säsongen för att sälja fritidhus, men nu har köpsuget hållit i sig ända in i november. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Suget efter fritidshus håller i sig – trots pandemi och höstrusk

Publicerad

Pandemin till trots så pekar bostadsmarknaden i nordvästra Såne stabilt uppåt. Särskilt stor efterfrågan råder det just nu på fritidshus.

– Vi har haft en otrolig boom, säger Kristoffer Andersson, mäklare i Örkelljunga.

Coronapandemin har präglat en stor del av 2020 med växande arbetslöshetssiffror och ekonomisk oro. Ändå går bostadsmarknaden som tåget.

– Precis som i tidigare kriser ser vi att människor tenderar att fokusera mer på hemmet, säger Richard Rosvall, franchisetagare och mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Helsingborg, Landskrona och Höganäs.

– Vi har mer tid att fundera över om vi bor för trångt eller för stort. Vi kan inreda och renovera när vi inte åker på semester.

Fler unga köper fritidshus

I Helsingborg har priserna på bostadsrätter ökat med 12,6 procent och villorna med 8,8 procent på tolv månader, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Men ökningen har skett brett – priserna på fritidshus har samtidigt stigit med 12 procent i Skåne.

– Intresset har närmast exploderat. Redan före coronan såg vi en trend med allt fler yngre köpare under 30 år som tittar på fritidshus. De är uppväxta med klimattänket och vill hellre satsa på hus än resande, säger Kristoffer Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga.

– Sedan har vi en grupp äldre köpare som vill ha fritidshus som kan övergå till permanentboende när de går i pension.

Kristoffer Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örkelljunga, möter allt yngre köper som letar efter sommarhus. Foto: Privat

Sjönära driver upp priser

Ovanpå detta kom alltså pandemin.

– Så fort vi får vi ett fritidshus med naturnära läge och med närhet till sjö så får vi ett jättetryck – trots att vi är inne i november. På de riktigt bra lägena har vi haft en prisökning på mellan 50 och 70 procent jämfört med förra året.

En ny köpekrets har kommit att intressera sig för sommarhus i Örkelljungar.

– Förut hade vi mycket danskar, men i år har vi haft många köpare från välbärgade kommuner som Lomma och vissa delar av Malmö, säger Kristoffer Andersson.

Så har bostadspriserna utvecklats

I Skåne har bostadsrätterna gått upp med 7,7 procent på tolv månader (5,5 på tre månader), medan villorna ökat med 12,6 procent (4,6 procent på tre månader).

Priserna på bostadsrätter i Helsingborg har stigit med 12,6 procent på tolv månader (4,3 på tre månader), medan villorna ökat med 8,8 procent (4,4 på tre månader).

Fritidshuspriserna har stigit med 12 procent i Skåne det senaste året, att jämföra med 11 procents ökning i landet.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.