Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en nagelsalong i Helsingborg droppar kunderna in titt som tätt. Hör i videon om helsingborgarnas lyxvanor. Foto: Erik Danielsson/SVT

Modeforskare i Helsingborg: ”Skönhet och mode verklighetsflykt i kristid”

Publicerad

Att gå till nagelsalong eller frisören kan kosta mycket. Trots det väljer många att leva som vanligt och inte ändra sin konsumtion, även när allt blir dyrare.

Helsingborgarna upplever att de tänker mer på vad de konsumerar men inte nödvändigtvis ändrar på sina vanor.

– Jag går och fixar mina naglar en gång i månaden och det är något som jag prioriterar men det beror också på hur min ekonomi den månaden ser ut, säger Dunya Osman.

Undviker att gå till hårsalongen

Men andra väljer att till viss del ändra på sina vanor som att fixa frisyren hemma själv.

– Jag har en kompis som klipper mig för 50 kronor och det blir ju mycket billigare. Men jag saknar frisören. Det är inte bara för att klippa sig utan man har jättetrevligt där. Det är så skön aura, säger Mohammed al-Hajjaj.

– Jag har slutat gå till salongen för att göra mitt hår och jag saknar det. Men jag har tur för jag har kompisar som kan göra mitt hår, säger Blessing Adeyemi.

Hör i videon vad lektorn i modevetenskap Emma Severinsson säger om skönhets- och modekonsumtion i kristid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.