Tullverket ökar nu sin närvaro i småbåtshamnar, särskilt längs Skånes västkust – hör Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef, berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Stina Sandström

Tullens nya fokus: Knarksmuggling via småbåtshamnar

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikasmuggling sker inte bara via exempelvis Öresundsbron eller större hamnar. Smugglare tar även alternativa vägar som genom småbåtshamnar, något som Tullverket nu vill komma åt.

– Vi kommer ha en ökad närvaro i den här typen av hamnar, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket.

Nästan fyra ton cannabis och 216 kilo kokain beslagtogs i Sverige förra året, vilket är en stor ökning jämfört med förra året.

– Vi kan konstatera att år 2020 var alla tiders rekord när det gäller beslag som Tullverket gjort, och då pratar jag särskilt om narkotika, säger Oscar Lindvall.

Bland annat har mer personal i yttre tjänst och tekniska hjälpmedel gjort att tullkontrollerna vid exempelvis Öresundsbron och de stora färjehamnarna som Helsingborgs hamn har blivit mer effektiva.

Väljer alternativa vägar

Men narkotikasmuggling sker inte bara i de större hamnarna eller via Öresundsbron – utan även i mindre småbåtshamnar.

– Vi har exempel på narkotika som flutit i land i Nyhamnsläge, att man har försökt ta in narkotika med gummibåtar från Ven och personer som försökt paddla in med båtar i småbåtshamnar. Man väljer en alternativ väg för att minimera risken att bli upptäckt, säger Oscar Lindvall.

Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverkets södra region, vid Råå hamn i Helsingborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Fokus på västkusten

Nu ökar därför Tullverket sin närvaro i småbåtshamnar, både synligt och civilt. Särskilt kommer Skånes västkust ligga i fokus.

– Det finns ju exempel på personer som har smugglat eller försökt smuggla narkotika den här vägen och det är naturligtvis närheten till Danmark som är avgörande för den sortens verksamhet,

Hör Oscar Lindvall från Tullverkets södra region berätta mer om varför tullen kommer öka närvaron i småbåtshamnar i klippet ovan.

Tullens beslag 2019-2020

Tullens beslag jämförda mellan 2019 och 2020:

Cannabis ökade från drygt 1,1 ton till nästan 3,9 ton.

Kokain ökade från 43 kilo till 216 kilo.

Amfetamin minskade från 334 kilo till 216 kilo.

Heroin minskade från knappt 60 kilo till 22 kilo.

Skjutvapen ökade från 58 till 142 skjutvapen.

Explosiva varor nästan fördubblades till över 10 500 stycken.

Alkoholbeslagen ökade från 450 000 liter till 508 000 liter.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.