Torskstopp i Öresund fick turfiskaren att tänka till – började med sjöbegravning

Publicerad

I drygt tre månader har det varit förbjudet att fiska torsk i Öresund för att torsken ska få återhämta sig under sin lekperiod. Beståndet ser ut att har återhämtat sig men det har varit tufft för sundets turfiskare.

– Vi har förlorat ett par tre hundra tusen, säger turfiskaren Thomas Lövström.

Fiskebåten Siam har precis seglat ut från Råå hamn. Vanligtvis innebär årets första månader högsäsong för turfisket i Öresund, men i år är det bara femte gången som fiskebåten lämnar hamnen. Nu med en enda passagerare.

– Det har gått käpprätt rakt ner, inget folk i princip. Vi har fått jättemycket torsk men vi har fått släppa tillbaka samtliga, säger Thomas Lövström.

Sedan första april är det återigen tillåtet att fiska torsk, även om det fortfarande är i små mängder.

– Det är en torsk per person och dag som gäller, säger Thomas Lövström.

Ställde delvis om verksamheten

Eftersom det är just torskfisket som vanligtvis står för de huvudsakliga intäkterna har Thomas Lövström fått tänka om. Nu fyller han båtarna med passagerare i annat syfte.

– Vi har jättemycket askspridningar till havs nu, sjöbegravningar har blivit väldigt populärt säger han.

Se mer i klippet ovan om hur torskstoppet påverkat turfiskarna.

Torsken har gynnats

Enligt Öresundsakvariet i Helsingör har torskbeståndet gynnats av fiskestoppet och under årets tre första månader har man sett ovanligt stora koncentrationer av lekande torskar.

Thomas Lövström har bedrivit turfiske i över 40 år och han har sett ett allt mer minskat torskbestånd genom åren. Även om han har drabbats hårt ekonomiskt så ser han positivt på att torskbeståndet nu börjar återhämta sig.

– Det är jättepositivt, men att förbjuda att fiska upp en enda torsk, det är orimligt. En två tre stycken kunde vi fått ta upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.