Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Kvist, verkstadschef i Svalöv, kämpar med att bli av med däckhögen som bara växer utanför hans hans arbetsplats. Foto: Klara Åkesson/SVT

Tusentals däck dumpas olovligen vid bilverkstad i Svalöv

Uppdaterad
Publicerad

Människor från hela Skåne dumpar bildäck utanför bilverkstaden där Kim Kvist jobbar. Under året som gått har han fraktat bort tiotusentals däck, men högen växer alltid tillbaka.

– Antingen vet folk inte vad de ska göra med sitt skräp, eller så bryr de sig inte, säger Kim Kvist.

I dag uppskattar han att cirka 3 000 bildäck ligger intill bilverstaden i Svalöv. Men för några månader sedan var högen mer än dubbelt så stor.

– Inget av det här är vårt. Men flera gånger har vi ändå fått beställa frakt. Det har hänt att fraktarna inte velat hämta upp däcken eftersom de ligger huller om buller, säger Kim Kvist, verkstadschef på Bilhallen Servicecenter i Svalöv.

Några meter från återvinningen

Företag som säljer däck är också skyldiga att ta emot ett antal uttjänta däck.

– Men bara några enstaka per kund. Inte tiotals eller hundratals, säger Kim Kvist.

Markägaren har sett personer från exempelvis Ystad dumpa däck i högen. För att stoppa dumpningen har därför stängsel nyligen installerats runt fastigheten. Kollegorna på bilverkstaden hoppas nu att människor ska kasta sina däck på rätt ställe.

– Det är ganska korkat att de ligger här när det finns en återvinningscentral några meter bort.

Se bildäckshögen i Svalöv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.