Mannen upptäcktes genom en husrannsakan hemma hos honom. Foto: SVT

Tv-pirat i Ängelholm krävs på 800 000

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man från Ängelholm åtalas för att ha drivit ett pirat-tv-nätverk. Han krävs nu på över 800 000 kronor i skadestånd av tv-bolagen och riskerar fängelsestraff.

– Mitt påstående är att det skett i syfte att tjäna pengar, säger kammaråklagare Jennie Kronlund vid Riksenheten Handling mot internationell och organiserad brottslighet.

Det var under en husrannsakan hemma hos mannen i Ängelholm som den olagliga avkodningsutrustningen hittades.

Under nästan fyra års tid ska mannen ha sålt koder som via en server gjort det möjligt för hans kunder att titta på Canal Digital och Viasat utan att betala för abonnemang.

Ett 40-tal kunder

Via hans bankkonto kunde så småningom ett flertal kunder som köpt och använt utrustning av mannen spåras. Totalt har 44 användare beretts tillgång till 37-åringens TV-sändningar.

– Brottet består konkret i att flera personer via internet delar på ett och samma TV-kort utan att betala tjänsten till TV-bolagen som äger rättigheterna, säger Jennie Kronlund.

Vad händer om man är kund i ett sådant här nätverk?

– För de som varit kunder i ett sådant nätverk är det bötesbrott som är aktuellt.

Nu kräver mediabolagen 37-åringen på 854 585 kronor i skadestånd.

– Det bolagen yrkar ersättning för är det som kunderna i nätverket skulle betalat till Canal Digital och Viasat för deras nyttjande av tjänsterna, säger Jennie Kronlund.

Nekar brott

Den misstänkte huvudmannen själv förnekar brott. Förutom skadestånd riskerar han fängelse i två år.

Huvudförhandlingarna startar den 2 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ängelholm

Mer i ämnet