Ny rapport: Två av tre har utsatts för hot inom socialtjänsten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Hoten kommer upprepat. De är oftast verbala och ibland handlar det om rena dödshot. Det uppger flera medarbetare på socialtjänsten i Helsingborg i en ny rapport från stadsrevisionen.

64 procent av socialtjänstens medarbetare i Helsingborg som tillfrågats i en enkät uppger att de har utsatts för hot i tjänsten. Och 14 procent för våld.

Det visar en rapport som stadsrevisionen gjort i syfte att kartlägga hot och våld inom bland annat socialtjänsten.

Försämrar arbetsmiljön

Fackförbundet Vision har nyligen gjort en rikstäckande undersökning som i stort når samma slutsatser som kommunens rapport.

– Det här leder till och oro och stress, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision.

I Helsingborg har socialförvaltningen cirka 400 medarbetare som arbetar i roller där de riskerar att utsättas för hot. Exempelvis som handläggare eller ute på boenden.

Under året har drygt 100 anmälningar om hot och våld rapporterats in i stadens system.

Hoten har blivit fler

Oftast är det verbala hot, ibland dödshot och vissa gånger hot mot familjemedlemmar, enligt rapporten. Det är en del av vardagen, beskriver några tillfrågade.

Och de anmälda hoten har blivit fler de senaste tio åren, visar HR-avdelningens egna siffror (se faktaruta nedan).

– Bedömningen är att ökningen är en kombination av att antalet hot och våld mot tjänstepersonal som ökat över tid samt att frågan är diskuteras och det därför anmäls mer, säger Jan Ryde, HR-chef i Helsingborg.

För att öka skyddet för den enskilde medarbetaren vill Vision att det bör utredas om socialsekreterare ska behöva skriva under beslut med sina namn.

– Det är väldigt lätt att ta reda på någons personuppgifter, exempelvis var man bor. Lagstiftningen säger att man ska underteckna med sitt namn, men här tycker vi att lagstiftningen och skyddet om den enskilde kolliderar, säger Veronica Magnusson.

Många saknar stöd

På socialförvaltningen i Helsingborg anser 21 procent att de inte fått stöd när de blivit utsatta. Det finns en kultur att hot ibland nonchaleras, enligt medarbetare som intervjuats.

– Det är inte min bild. Det här är ett ämne som ständigt är på agendan här, det förs ständigt samtal om detta på våra arbetsplatsträffar och i korridorerna, säger säger Jan Ryde.

I en tidigare version av denna artikel framgick det inte att de anmälda hoten verkligen ökat. Men siffror som SVT fått ta del av den 5 januari 2022, efter den första publiceringen, visar på en generell ökning av anmälningar sedan 2011.

Antalet anmälningar om hot och våld mot socialtjänsten ökar i Helsingborg

2011: 22

2012: 24

2013: 67

2014: 52

2015: 72

2016: 112

2017: 131

2018. 97

2019: 89

2020: 98

2021: 102

I en tidigare version av denna artikel fanns endast siffror från 2015.

HR-avdelningen på socialförvaltningen bedömer att de relativt låga siffrorna i början av 2010-talet är missvisande och kan bero på att anmälningar både gjordes digitalt och på papper.

Källa: Socialförvaltningen, HR-avdelningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.