Socialsekreteraren Sara hotades i tjänsten: ”Kände mig inte trygg hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Sara förändrades av hotet från en man hon kontaktade i tjänsten. Nu byter hon snart till en annan enhet inom socialtjänsten i Helsingborg – för att få mindre täta kontakter med klienter.

Sara heter egentligen något annat. Hon arbetar som barnutredare inom socialtjänsten i Helsingborg. I den rollen utreder hon orosanmälningar och följer upp insatser.

I början av förra året blev hon hotad av en förälder, som hon kontaktade kring en anmälan.

– Jag har blivit hotad förut, men det här var annorlunda, säger hon. Det hände en fredag och jag höll mig hemifrån hela helgen.

I klippet hör du om hotet och hur Sara ändrade sitt beteende efteråt.

Har fått fler hot

Sara säger att hon inte var beredd på den arbetsmiljö hon skulle möta som socialsekreterare. Hon har fått fyra hot, varav tre polisanmälts. Men vid desto fler tillfällen har hon mötts av glåpord som inte rapporterats.

– Det kan vara fitta, hora, alla möjliga saker. Men ofta jag kan förstå det. Vi möter människor som är pressade och säger saker i affekt, men det är givetvis inte acceptabelt.

Få hot anmäls

Enligt fackförbundet Vision, som gjort en undersökning av socialsekreteras arbetsmiljö i hela landet, framkommer att endast 20 procent av alla hot anmäls.

Så det som nu hänt Sara är ovanligt.

Hotet hon fick uppleva ledde både till åtal och en fällande dom. Mannen dömdes av Helsingborgs tingsrätt för förgripelse av tjänsteman. Ett mildare brott än hot mot tjänstemän, som åklagaren yrkade på i första hand.

Byter arbetsplats

Den tilltalade mannen ska betala dagsböter och skadestånd till Sara.

Och snart börjar Sara arbeta inom en annan del av socialtjänsten.

– Jag vill prova något nytt, men en del av det handlar om att jag inte orkar med utredningar och de här täta kontakterna med klienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.