Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två fastighetsgiganter i Helsingborg häktade för grova ekobrott

Publicerad

Två kända namn i fastighetsbranschen har häktats misstänkta för en rad olika grova ekobrott. Männens Helsingborgsbaserade fastighetsimperium har varit centrala i en stor granskning av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, som också var först med att rapportera om brottsmisstankarna.

Männen är misstänkta för tre fall av grov trolöshet mot huvudman, ett fall av grovt svindleri och fyra fall av grovt bokföringsbrott. Samtliga brottsrubriceringar kan ge upp till sex års fängelse. Om man döms för flera av brotten kan påföljden bli ännu längre än så.

Även en tredje person i häktad i ärendet, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Alla tre nekar till brott.

– Vi har fått in en anmälan från en konkursförvaltare och det är på så sätt vi har fått in brottsmisstankarna, säger Patrik Stintzing, en av två åklagare på Ekobrottsmyndigheten som leder utredningen mot männen.

Granskades av Helsingborgs dagblad

I våras publicerade Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan en större granskning av de två huvudmännen som under många år drivit sitt fastighetsimperium baserat i Helsingborg. Granskningen visade hur männen blåst upp värdet på fastigheter och lånat miljardbelopp utan att betala tillbaka – något som gjort att många privatpersoner förlorat stora summor. Enligt tidningarna är en del av bevisen mot männen flyttlådor med dokument som hittades tack vare granskningen.

Häktades vid olika tillfällen

Två av männen häktades i slutet på september och den tredje mannen häktades i söndags. Anledningen är att polisen inte har lyckats få tag på honom tidigare.

– Den kontakten etablerades först förra veckan men misstankarna mot honom har funnits hela tiden, säger åklagare Patrik Stintzing.

Det är ännu oklart om och när det kan bli aktuellt att åtala männen.

– Det beror på vad som dyker upp som vi måste undersöka men målsättningen är att komma till beslut så fort som möjligt med hänsyn till att de är frihetsberövade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.