Foto: Markus Hjortsman/SVT

Två män får fängelse för bankomatrån på Södergatan

Publicerad

Det var den 14 november som totalt fyra rån och två rånförsök skedde på kort tid i centrala Helsingborg. Helsingborgs tingsrätt dömer nu två män till fängelse för ett av rånen och ett av rånförsöken.

Polisen misstänkte inledningsvis ett samband mellan rånen och två män greps samma kväll. I domen från tingsrätten visar det sig att de dömda männen inte legat bakom alla händelserna.

Männen är 21 och 19 år gamla och har inte tidigare gjort sig skyldiga till liknande brott. Tingsrätten dömer nu 21-åringen till fängelse på ett år och åtta månader medan den yngre gärningsmannen döms till skyddstillsyn med tre månaders fängelse.

Fångades på övervakningsfilm

Männen har använt kniv för att hota brottsoffren vid båda händelserna och det fullbordade rånet skedde mot en äldre man vid en bankomat på Södergatan.

21-åringen har erkänt brotten medan 19-åringen nekat. Tingsrätten bedömer ändå att de begått brotten tillsammans, bland annat genom en övervakningsfilm från bankomatrånet som visar att 19-åringen var i närheten.

Planerat i ”fyllesnack”

19-åringen säger att de inte planerat att råna någon men medger att de ”fyllesnackat” om det några dagar tidigare eftersom de var panka.

21-åringen, som har vaga minnen, säger ändå att han inte gått ut med kniv om han inte haft som plan att råna någon. Männen döms även för ringa narkotikabrott och har i rättegången haft svårt att minnas detaljer från dagen på grund av att de var drogpåverkade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.