Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Olsson och Linda Helberg tittar ut över naturområdet de skapat för Helsingborgs stad. Foto: Teresia Loive/SVT

Nya naturområdet vid Ödåkra sjö ska gynna biologisk mångfald

Publicerad

Stigar, betesmarker och ängar har anlagts intill den återställda våtmarken som kallas Ödåkra sjö. Området ska gynna den biologiska mångfalden och rena bäckvattnet från Berga industriområde.

– Vi såg att det fanns en naturlig sluttning i landskapet och fuktighet som var bra för att anlägga våtmark. Nu har vi fortsatt utveckla den till ett strövområde, säger Anna Olssson, vattenplanerare vid Helsingborgs stad.

Naturområdet är en del av Grönstrukturprogrammet som kommunen antog 2014. Sedan dess har flera parker och områden anlagts. Det senaste ligger väster om Ödåkra. Här har stigar, betesmarker och ängar anlagts.

– Vi har hållit budget och är glada att naturområdet är färdigt, säger Linda Hellberg, naturvårdare vid Helsingborgs stad.

Åkermark eller våtmark är frågan

Att anlägga naturområdet där det tidigare låg åkermark har varit en dubbel fråga för kommunen då frågan om bevaring av den åtråvärda åkermarken diskuterats.

– Det är en avvägning vi fick ta. Vad som är viktigast, att anlägga våtmarker som också behövs för att miljön ska må bra eller bevara jordbruket. I detta fallet bedömde vi att våtmarken är viktigare, säger Linda Hellberg.

Se mer från det nya området i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.