Kullens fyr längst ut på Kullaberg med Öresund i sydväst och Kattegatt i nordväst. Foto: TT

Två nya byggnadsminnen i Nordvästskåne

Publicerad

Nu har regeringen utsett två nordvästskånska historiespår till statliga byggnadsminnen – Kullens fyr och Lotsstationen i Helsingborg.

Syftet med byggnadsminnen är enligt Riksantikvariet att bevara ”spår av historien”. Det innebär också ett ansvar för att ta hand om de som får den stämpeln.

Lotsstationen, som byggdes 1888, möter dem som kommer sjövägen till Helsingborg.

– Byggnaden har en förhållandevis påkostad arkitektur och har haft stor betydelse för sjöfarten i Öresund, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) är glad över att tullhuset nu skyddas.

– Det är en viktig del av Helsingborgs siluett och minner om stadens mångåriga tradition som sjöfarts- och handelsstad, säger hon.

Kullens fyrplats har hjälpt sjömän hitta rätt sedan 1560 och är Sveriges näst äldsta fyr. Även fyrmästarbostaden och kustbevakningsstationen intill fyren ingår i den nya byggnadsminneförklaringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer