Två personer anhållna – försökte köra på polispatrull

Uppdaterad
Publicerad

Två män är gripna för mordförsök sedan de försökt köra på en polispatrull i Ängelholm. I samband med händelsen avlossade en av poliserna sitt tjänstevapen.

Det var när patrullen skulle kontrollera ett fordon som föraren istället körde rakt mot poliserna. De hann komma undan utan att bli påkörda, men i samband med den händelsen så sköt en av poliserna ett skott.

– Ingen ska ha träffats av skottet, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen.

Strax därefter kunde man stoppa bilen i anslutning till E6 vid Strövelstorp. Två män, en 31-åring och en 19-åring, greps och är misstänkta för försök till mord. De har nu anhållits.

Polisen sökte med hund i området för att vara säkra på att ingen ytterligare funnits med i bilen, men hittade ingen annan.

Misstänker ni det?

– Vi utesluter inte det, säger Cathrine Bengtsson som är åklagare i fallet.

Båda männen har varit inom rättsväsendet tidigare.

– För närvarande pågår en omfattande utredning för att se vad som låg bakom de misstänktas agerande. Det är mycket allvarligt att utsätta polispersonal för en sådan fara när de utför en kontroll, säger lokalpolischef Karim Ottosson i Ängelholm i en kommentar.

Under dagen har förhör gjorts både med poliserna som höll på att bli påkörda och med de misstänkta. Bilen är tagen i beslag.

Händelsen utreds internt

– Jag är väldigt glad att ingen i vår personal skadades fysiskt och att två personer kort efter kunde gripas som misstänkta, säger tillförordnade polisområdeschefen Michael Mattsson i en kommentar.

Att polisen avfyrade ett skott med sitt tjänstevapen har anmälts och kommer utredas internt.

– Det görs alltid en anmälan om tjänstefel då polis använder sitt tjänstevapen, det blir en komplex situation där polisen i sådana här fall dels utreds för sitt agerande och samtidigt är målsägande, berättar Fredrik Brokopp som är ordförande för Polisförbundet i nordvästra Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.