Bruksgården av arkitekt Petra Gripp. Foto: Jens Markus Lindhe

Två skånska byggnader kan vinna arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Två av fyra byggnader som kandiderar till att vinna Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris finns i Skåne. Både Bruksgården i Höganäs och tillbyggnaden av Skissernas museum i Lund kan vinna Kasper Salin-priset.

Bruksgården i Höganäs tävlar med en tillbyggd flygel till Lindéngruppens huvudkontor i ett 1800-talshus. Enligt Sveriges Arkitekter, som delar ut priset, knyter flygeln an till Höganäs kulturarv genom dess fasad.

Ansvarig arkitekt är MSA Petra Gipp.

Skissernas museum anses ha fått en ny entré och restaurang med material och detaljer av högsta kvalitet, där stora, fritt placerade fönster ökar kontakten med museets äldre delar och med parken.

Ansvariga arkitekter är SAR/MSA Jonas Elding och SAR/MSA Johan Oscarson.

Övriga två byggnader som kandiderar till Kasper Salin-priset är vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro som är ritat av Marge Arkitekter och Landamäreskolan där Wahlström & Steijner Arkitekter ansvarar för arkitekturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.