Arvid hade ont i örat i nästan ett år tills att läkare hittade en död skalbagge i hans öra – hör mamman Emelie Wihlborg berätta om händelsen i klippet ovan. Foto: SVT/Stina Sandström

Arvid, 2, fick gå ett år med en skalbagge i örat

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar förra året vaknade Arvid, idag två år, och skrek i panik. Men det skulle ta ett år av ont i örat och sex läkarbesök innan orsaken avslöjades: Han hade en skalbagge i örat. Inte acceptabelt, säger hans mamma Emilie Wihlborg.

Det började för snart ett år sedan. Arvid, då ett och ett halvt år, väckte sina föräldrar.

– Han skrek i panik och slog sig för örat, det gick inte att trösta honom, berättar hans mamma, Emilie Wihlborg.

Under nästan ett år besökte föräldrarna sex olika läkare i olika delar av sjukvården och fick samma svar: Arvid har ont i örat på grund av en vaxpropp. Att den var svart förklarades med att den suttit där så länge, sedan Arvid föddes. Olika metoder för att få loss vaxproppar provades men inget hjälpte.

Plockade ut en skalbagge

Först förra veckan sövdes han ner på öronavdelningen på Ängelholms sjukhus. Nu skulle vaxproppen ut. Men i stället plockade läkaren ut en död svart skalbagge på en och en halv centimeter.

– Jag blev chockad men också arg och ledsen för att Arvid hade få gå ett helt år innan någon såg vad som fanns i örat. Det är oacceptabelt, säger Emelie Wihlborg.

Hör Arvid och hans mamma berätta om den i klippet ovanför.

Anmält till Ivo

Nu börjar en ny process – att ställa sjukvården till ansvar.

– Vi har anmält det här till patientnämnden och haft kontakt med Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Vi är väldigt lättade, men det ska inte behöva ta så lång tid för att ett barn ska få hjälp, säger Emilie Wihlborg.

Dessutom ska Arvid testas för att föräldrarna ska få svar på frågan huruvida ett år med en igenproppad örongång påverkat talutvecklingen och hörseln.

I dag finns skalbaggen i ett plaströr hemma hos familjen.

– En spindel, förklarar Arvid.

Daniel Nordanstig, överläkare vid öronavdelningen på Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus, säger att det kan vara svårt att få en djup blick i barns öron men att det inte är rimligt att Arvid fick vänta ett år på operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.