Tvingas betala sjukersättning efter att ändå ha jobbat

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Helsingborg fick full sjukersättning för sina två jobb, trots att hon fortsatte arbeta på det ena av dem. Nu döms hon för bidragsbrott.

Under 2016 arbetade en kvinna i 25-årsåldern på två arbetsplatser. En av dem var ett lagerjobb där hon enligt egen utsago fick stå upp och packa saker i åtta timmar, något som hon därefter sjukskrev sig för.

Försäkringskassan beviljade hennes sjukskrivning och betalade ut full sjukersättning – för båda kvinnans jobb. Samtidigt fortsatte kvinnan arbeta i butiken. Totalt betalade Försäkringskassan ut drygt 35 000 kronor.

Den 25-åriga kvinnan hävdar att hon endast försökt sjukskriva sig från lagerarbetet. Helsingborgs tingsrätt bedömer däremot att kvinnan borde haft koll på att hon fick sjukersättning för båda arbeten.

Därmed döms kvinnan till villkorlig dom för bidragsbrott och får betala 5 200 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.