En Klippanbo tvingas betala tillbaka över 400 000 kronor till Försäkringskassan. Foto: TT

Tvingas betala tillbaka över 400 000 till Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

En 58-årig Klippanbo tvingas att betala tillbaka 430 000 kronor plus ränta till Försäkringskassan. Mannen, som haft sjukpension på halvtid i flera år samtidigt som han jobbade heltid, åkte dit när han begärde hel sjukpenning.

Det var i december 2017 som Klippanbon sjukanmälde sig och ville ha sjukpenning på heltid. Mannen angav själv att han arbetade åtta timmar per dag. Detta bekräftades av hans chef som intygade att mannen varit timanställd på heltid sedan januari 2014.

Problemet var bara att mannen varit sjukpensionär på halvtid lika länge och fått ut så kallad sjukersättning samtidigt som han arbetade.

Försäkringskassan konstaterar i sin utredning att mannen struntat att anmäla att hans arbetsförmåga förbättrats. Inte heller har mannen ansökt om steglöst avräkning, vilket man kan göra när man är sjukpensionär.

Ska betala tillbaka inom en månad

Mannen förnekar inte de faktiska omständigheterna men anger att han på grund av skulder och försörjningsplikt för familjen inte har möjlighet att betala tillbaka inom överskådlig framtid. Men det tar Försäkringskassan inte hänsyn till.

Totalt handlar det om 429 109 kronor som mannen fått ut i ersättning från januari 2014 till augusti 2018. Pengar som mannen måste betala tillbaka inom en månad efter beslutet. Om parterna inte lyckas komma överens om en avbetalningsplan tickar dessutom dröjsmålsräntan á 7,5 procent på.

Skillnaden mellan sjukpenning och sjukersättning

Sjukpenning betalas ut när man är tillfälligt sjuk – några dagar eller flera månader. Sjukersättning, som förr kallades sjukpension, betalas ut till personer som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Den som har fått sjukersättning före den 1 juli 2008 kan arbeta, studera eller arbeta ideellt och ändå ha kvar sin rätt till ersättning. Man måste ansöka om steglöst avräkning innan man börjar arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.