Den beslagtagna narkotikan. Foto: Polisens förundersökning

83-årig knarklangare fastnade med bil i golfhål – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 83-årige tysken var på väg söderut med drygt 24 kilo cannabis i bagageutrymmet. Han råkade komma fel och fastnade med bilen på en golfbana i Mörarp, Helsingborg. Det blev hans fall – nu döms han till fängelse.

Det var en tidig morgon i slutet av november som personalen på Vasatorps golfbana i Helsingborg kom till arbetet. Men snabbt såg de något ovanligt: på deras golfbana hade en personbil kört kört fast i ett hål på en av banorna.

I bilen satt den 83-årige tysken.

Här på Vasatorps golfbana i Helsingborg körde den 83-årige mannen fast med sin bil. Foto: Polisens förundersökning

Personalen satte igång med en hjälpinsats för att få loss bilen ur golfhålet. När en anställd letade efter verktyg i bagageutrymmet fann han istället för ett reservhjul en rutig väska. Det visade sig att den innehöll drygt 24 kilo cannabisharts.

Polisen kallades till platsen och grep mannen.

Nekade – sa att han var på turistresa i Norge

Mannen själv menade att han var på väg hem från en turistresa i Norge. I tingsrätten berättade mannen hur en okänd man kom fram till honom på hotellet i Oslo och ville bjuda honom på middag. De åt middag ihop ungefär en timme innan de skiljdes åt. Han misstänkte att narkotikan placerades i hans bil under det restaurangbesöket.

Därefter körde han raka vägen från Oslo till Helsingborg, på väg hem till Tyskland. Då hade det blivit kväll och 83-åringen tog fel avfart och körde ut i terrängen på Vasatorps golfbana. Det var då han fastnade i ett golfhål.

Men tingsrätten tror inte på mannens historia – varken på uppgifterna om att han var på turistresa eller att en okänd man placerat narkotikan i hans bil utan hans vetskap.

24 kilo cannabis låg i bagaget. Foto: Polisens förundersökning

Polisen misstänkte att mannens uppgift var att transportera narkotikan, och enligt norsk polis ligger marknadsvärdet på cannabis på mellan 150 000 och 470 000 norska kronor per tio kilo cannabis.

Därför dömdes mannen för grovt narkotikabrott.  På grund av mannens ålder och hälsotillstånd landade straffet på två och ett halvt års fängelse istället för de fyra år som brottet egentligen skulle gett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.