Foto: Andreas Hillergren/TT

U21 intar Olympia – för fyra landskamper

Uppdaterad
Publicerad

I sommar inleds den första av fyra landskamper för U-21 landslaget på Olympia i Helsingborg. Hur stora kostnaderna blir för kommunen beror på hur många som beger sig till arenan.

I juni spelar Helsingborg mot Norge i den första av fyra landskamper på Olympia. Matcherna är uppdelade på två år, där två av matcherna spelas i år och de andra två under 2020.

Johan Lundell är chef för en eventbyrå som är en del av Arena och Scen AB. Han jobbar med att få större evenemang till staden.

Kostnaderna för U21:s landskamper delas mellan kommunen och Svenska fotbollförbundet, bland annat vad gäller hyra av match- och träningsplan.

Publiken avgör kostnaderna

– För kommunen kan det uppskattningsvis handla om 100 000 – 150 000 kronor per match, beroende på hur mycket folk det kommer.

Biljettintäkterna går direkt ner i kommunens ficka.

– Blir det fullt på läktarna är det inte säkert att vi behöver använda några skattepengar över huvud taget, säger Johan Lundell.

Trots eventuella kostnader anser han att det är en satsning som är värd att göra.  

– Helsingborg är, och har alltid varit, en stark fotbollsstad. Att U21 får spela sina landskamper här stärker den bilden och det skapar ett lokalt engagemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.