Unga kockar lär sig laga mat på sommarläger

Uppdaterad
Publicerad

I en vecka har 20 barn gått en matlagningskurs på Ljungbyhedsskolan och SVT Nyheter Helsingborg träffade kanske någon av landets blivande kändiskockar.

– Innan så drömde jag om att bli polis, men då tänkte jag att man kan bli skjuten och det gör ju superont, så då tänkte jag ”vad tycker jag om?” och laga mat – det gör jag ju, säger Albin Sjöhdahl.

Det är sommarlov, men ändå är det full fart på Ljungbyhedsskolan. Fast det är inte SO eller matte som står på menyn.

– Pizza, chilikyckling, tror jag, och sen en liten efterrrätt glass som vi gjorde i går, vaniljglass, berättar Albin Sjöhdahl.

Finalen en buffé

Hela veckan har 20 barn trängts kring grytorna i hemkunskappssalen på ett skolmatskollo. I dag var det final och en hel buffé skulle lagas.

Vad har ni hunnit lära er?

– Hur man gör glass, säger Alicia Johansson.

–Jordgubbssylt, fyller Manne Svensson i.

– Plättar, fortsätter Alicia Johansson.

– Hur man steker saker så det blir bra, säger Manne Svensson.

– Några av köttbullarna i går blev väldigt bruna, kan jag säga, säger måltidschefen Lill Spenninge och skrattar.

Enormt intresse

Kollot kallas Klippans Food Boost och arrangeras av kommunens måltidsenhet i samarbete med hushållningssällskapet. Intresset har varit enormt, deltagarlistan blev fulltecknad på bara ett par dagar, och nu hoppas måltidschefen kunna sprida kursverksamheten till både andra skolor och lov.

– I förlängningen ger det oss en möjlighet för oss som jobbar med maten, att de får smaka på de saker vi själva serverar till lunch, att vi kan öka kunskapen och lusten att äta, att man tycker det är kul, säger Lill Spenninge.

Varför är det bra att kunna laga mat?

– För att annars får man ju ingen mat, på vanligt sätt hemma, säger Zeenat Hashemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.