Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever på Tycho Braheskolan i Helsingborg berättar deras syn på politik och vilken relation de har till politiken. Foto: SVT

Unga mindre intresserade av politik: ”Många pallar inte bry sig så mycket”

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att mer än hälften av Sveriges unga inte bryr sig om politik. Trenden väcker oro hos forskare och politiker, som menar att demokratin hotas av bristande engagemang hos den yngre generationen.

Fler än sex av tio unga uppger att de inte är intresserade av politik eller bara lite intresserade av politik. Detta enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport 2024 som bygger på intervjuer med ungdomar mellan 15 och 24 år.

Detta är något som elever på Tycho Braheskolan i Helsingborg känner igen sig i.

– Det är många som inte pallar bry sig så mycket, säger Josefin Boström, elev.

Ungdomsbarometern: Politiskt intresserade mer hoppfulla

Sedan år 2018 har man kunnat se ett avtagande för det politiska intresset vilket också har resulterat i ett lägre valdeltagande bland ungdomar.

Från statistiken kan man dessutom se vad som skiljer en politiskt intresserad ungdom från en som inte har ett politiskt intresse.

– Vi ser ju bland dem som säger att de har ett intresse för politik att de är i högre utsträckning hoppfulla kring framtiden och är lite mer säker på sin sak, säger Johanna Göransson, expert Ungdomsbarometern.

Ungdomar som däremot inte har ett politiskt intresse känner bland annat att de inte har möjlighet att påverka utvecklingen just nu.

– På sistone har jag känt mig mer uppgiven just på grund av allt hemskt som händer i världen, säger eleven Josefine Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.