Det var i höstas som Ivo valde att utföra en tillsyn i ett Sis-hem för flickor i Örkelljunga. Samma boende som SVT Nyheter Helsingborg tidigare har rapporterat om.
Efter samtal med flickorna på boendet framkom det att personalen har använt sig av överdrivet våld. Istället för att avskilja flickorna, avlägsna dem till ett separat rum, använde sig personalen av fasthållning.
Tagit strypgrepp
Vid Ivo:s besök på boendet fick de höra flera berättelser om övergrepp. En berättade att hon blivit nedlagd på golvet av en anställd som sedan tagit strypgrepp med armen om hennes hals. Två andra ungdomar berättade om händelsen, men ingen av personalen trodde på dem.
Vid två tillfällen ska ungdomar ha hållits fast i över en timme.
– Avskiljningar och andra situationer måste hanteras korrekt och det har man missat i de händelser som beslutet berör, säger Cecilia Holm på Ivo:s presstjänst.
Chefen för Ljungaskog kan inte uttala sig om enskilda ärenden men menar att disciplinära åtgärder mot personal har förekommit.
– Vi ska undvika att vara fysiska så långt det går och när vi väl är det ska vi följa regelverk. Vi ska använda greppteknik som vi har rätt till att använda och allt annat är fel. Men vi jobbar med att vägleda och handleda personal så att det inte ska behöva gå så långt, säger Patrik Jansson.
Härnäst ska kritiken från Ivo ses över och åtgärder vidtas.
– Vi ska ha möte med verksamhetskontoret och får ta det därifrån.
Vanligare med fasthållning
Maria Andersson Vogel är forskare vid Stockholms universitet och enligt henne har antalet avskiljningar ökat de senaste åren.
– Det är mer vanligt bland flickor för att man upplever dem som svårare. Sen skulle det kunna bero på att det är fysiskt svårare att fasthålla pojkar.
Det finns risker, enligt Maria Andersson Vogel.
– En stor majoritet av flickorna har blivit utsatta för övergrepp innan de kommit till ett Sis-hem. De som blir fasthållna av manlig personal riskerar att få tillbaka trauman eller nya. Det är redan en utsatt grupp.