Ungdomsmottagningen i Helsingborg ser att olika former av tvångsbeteenden blivit vanligare bland unga under pandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kuratorerna: Ätstörningar bland unga har ökat under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ensamhet och isolering har lett till att ätstörningar bland ungdomar ökat under pandemin.

Det upplever kuratorerna Jennie Spets och Anna Lundblad på ungdomsmottagningen i Helsingborg.

De ungdomar som nu tar studenten har undervisats på distans under nästan tre terminer – halva sin gymnasietid.

Tiden i isolering har påverkat ungas hälsa och Jennie Spets, kurator på ungdomsmottagningen sedan 12 år, ser en tydlig ökning av äldre besökare på mottagningen.

Ungas hälsa under pandemiåret

Behovet av kontroll ökar

Många som söker hjälp brottas med tvångsproblematik.

– När världen utanför känns otrygg kan man ta till olika redskap för att behålla sin kontroll. Där har vi märkt att tvång ökar – och berättigas. Som att tvätta händerna ofta och att hålla avstånd, säger Jennie Spets.

– Men vi ser också att många vill kontrollera sig själv och sin mat. Ästörningsproblematiken har ökat framför allt hos dem som går senare året på gymnasiet. Det här är bekymmersamt, ätstörningar är svårt komma ut ifrån och det påverkar dig ofta hela livet.

Anna Lundblad, kurator, menar att det ofta tar lång tid innan ungdomar söker för oro och ångest. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Den lustfyllda träningen satt på undantag

När klubbträningar och föreningsaktiviteter ställts in har ungdomar hänvisats till att träna på egen hand.

– Vi upplever att många tränar mer och ensamma. När du inte tränar med andra riskerar interaktionen och den lustfyllda upplevelsen med träningen att försvinna.

En annan grupp unga tränar inte alls – för många har de där vardagliga rutinerna försvunnit.

– Vi möter unga som lämnats ensamma med sig själva och sina tankar. De behöver inte gå upp i tid, de äter inte frukost, de kanske inte duschar eftersom de ändå kan ha kameran släckt. Det här påminner mycket om ett depressionstillstånd, säger Anna Lundblad.

1 april fick eleverna återgå till bänkarna

All undervisning i gymnasieskolorna bedrevs på distans fram till den 1 april 2021. Beslutet om att återgå till klassrummen togs av regeringen i januari i år efter att gymnasieeleverna haft nästan tre terminer på distans. Beroende på smittspridningen sett ut lokalt har en del skolor fortsatt kombinera vanlig undervisning med distans även efter den 1 april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungas hälsa under pandemiåret

Mer i ämnet