Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Mårtensson tävlar med två hundar. I bakgrunden arrangören Otto Ramsay och tävlingsledaren Tomas Westman. Foto: Johan Dernelius

Unghunds- och ungdoms-SM i fårvallning: ”Blivande vallhundsstjärnor”

Publicerad

Skånes Vallhundsklubb anordnade under helgen tävling i vallning i Kullabyggden.

– Det är superroligt, spännande och utmanande. Det gick lite sådär min hund Lilja var lite överladdad, säger föraren Ebba Månsson.

Intresset för fårvallning har ökat enligt Skånes Vallhundsklubb och i en av tävlingarna med unghundar fanns en övre gräns på 25 år bland förarna. 

Enligt arrangören Tomas Westman så är det bara ett fåtal unga vuxna som är intresserade av fårhundsvallning. Därav gjorde de en ungdomstävling och en ordinarie.

– Vi mixar in dem i tävlingarna. Får vi in nytt blod så är de oftast lite äldre, vi vill ha in ungdomarna och att de ska känna sig delaktiga, så kanske de stannar, säger han.

Totalt tävlade 43 hundar och deras hundförare

40 hundar kvalificerades för att vara med, ytterligare 3 unghundar och förare i ungdomsmästerskapet och åldergränsen för de fyrfotade var 3 år.

– Det är de blivande vallhundsstjärnorna som kommer tävla, säger Maria Winberg, funktionär på tävlingen.

Djurägarna Otto och Anna Ramsay ställer upp med sina över 200 får.

”Djurhanteringen vid tävlingar är extremt viktig för att få en bra tävling då fåren är huvudpersonerna. Mår fåren bra mår vi alla bra!” skriver Maria Winberg, angående fårens mående under fårvallningsmästerskapet.

Border collien är en av de populäraste vallhundarna i världen. Den har också visat prov på att vara en duktig lydnadshund och framgångsrik i agility. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.