Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under juli har antalet gästnätter ökat i Helsingborg såväl som landet i stort. ”Jag tror definitivt att valutan gör att det blir väldigt billigt för européer att komma hit”, säger Annika Ledtje på Elite Hotel Mollberg. Foto: Hanna Walfridsson & Erik Ragnar Danielsson/SVT

Uppsving för Helsingborgs hotell – danskar ökar trycket

Publicerad

Hotell i Helsingborg gläds åt goda besökssiffror – mitt i pågående lågkonjunktur. Utländska gäster med starkare köpkraft är viktiga när den svenska kronan är svag. Den ökade närvaron från grannlandet över sundet är tydlig i staden.

Runtom i landet har antalet hotellnätter under juli ökat jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror från branschorganisationen Visita.

I Helsingborg ser flera hotell som SVT pratat med en ökning av utländska gäster, inte minst danskar och tyskar.

– Jag tror att det har väldigt mycket att göra med att vår valuta är så svag, säger Anneli Riippa, hotelldirektör på The Vault Hotel.

Prisvärd Sverigesemester

Annika Ledtje, som är mat- och dryckesansvarig på Elite Hotel Mollberg, delar denna uppfattning. Hon menar att det blir prisvärt för andra européer att turista i Sverige. Och tack vare inflödet av internationella gäster märks inte lågkonjunkturen av i samma utsträckning som man skulle kunna tro.

– Just nu har vi fler gäster, men de håller mer i pengarna. Vi får kanske jobba lite hårdare för pengen än innan, men det är kul – vi vill ju ha mycket att göra, menar Annika Ledtje.

Fördubbling av danska gäster

Statistik från Tillväxtverket bekräftar hotellens upplevelse. Mängden danska turister som övernattat i Helsingborg under årets första fyra månader har fördubblats gentemot samma period före pandemin, under 2019. Nu har antalet gäster från Danmark ökat från 5 621 till 11 047. Detta utgör också en stor ökning från fjolåret, då siffrorna återigen låg på samma nivå som före pandemin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.