Christina Zoric Persson, samhällsplanerare på Helsingborgs stad. Foto: Oskar Elving Söderström/SVT

Här odlas grönsaker med stadens spillvärme

Publicerad

Stadsodling har varit på tapeten de senaste åren och nu ska även året-runt-odling testas i svenska stadsmiljöer. I projektet kommer det bland annat göras försök med grönsaksodling på olika platser i Helsingborg. 

För att få en mer hållbar utveckling vill Helsingborgs stad nu de en mer omfattande stadsodling året runt.

– Vi tänker att vi redan har flöden i staden som vi skulle kunna utnyttja bättre i ett lokalt kretslopp, säger Christina Zoric Persson, samhällsplanerare på Helsingborgs stad.

Bland annat handlar det om en odlingsbädd på Kemiraområdet, där det redan idag odlas ål med hjälp av restvärme från fjärrvärmeproduktionen.

– Där får vi nu ett helt kretslopp med både fisk och växter, säger Christina Zoric Persson.

Använder industrilokaler

Dessutom innebär ett nytt avloppssystem i den nya stadsdelen Oceanhamnen att man kommer att kunna använda avfallet som växtnäring till de urbana odlingarna. Förutom att ta till vara på oanvända energiresurser menar Christina Zoric Persson att odlingen också är en möjlighet att utnyttja tomma lokaler.

– Själva utvecklingsidén är att man kanske skulle kunna utnyttja magasin och industribyggnader som inte används, säger Christina Zoric Persson.

Ytterligare en testodling kommer byggas upp på Helsingborgs bryggeri och testerna kommer pågå under ett år. Sedan är förhoppningen att kunna fortsätta projektet i större skala.

Provsmakningar planeras

Trots de eventuella miljövinsterna i form av kortare transporterna går det inte att komma ifrån att maten som produceras blir något dyrare. Därför kommer allmänheten bjudas in att provsmaka vid ett antal tillfällen för att undersöka intresset innan det kan bli tal om någon storskalig produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.