Trots upprepade kontakter med sjukvården fick inte Anna träffa någon läkare som ville skriva ut medicinerna. Foto: SVT

Hon blev utan medicin efter läkarbrist

Publicerad

När Anna skulle förnya sitt recept på ADHD-medicin fick hon beskedet att hon nu behövde träffa en läkare men att ingen fanns tillgänglig. Tiden gick och till slut var hon utan medicin.

”Anna” har svår ADHD men med hjälp av kraftig medicinering så kan hon leva ett normalt liv. Det är framförallt närminnet som påverkas.

– Om jag inte har min medicin och ska gå till köket och hämta ett glas vatten så glömmer jag på vägen dit vad jag ska göra.

Därför har hon regelbunden kontakt med psykiatrin i Ängelholm när det är dags att skriva ut nytt recept. Sist hon behövde nya mediciner var det dock inte så lätt. Hon fick veta att hon behövde träffa en läkare men att ingen var tillgänglig.

Läs mer: Stor brist på psykiatriker

Blev utan medicin

Trots upprepade kontakter med sjukvården, både i Ängelholm och Helsingborg, fick hon inte träffa någon läkare som ville skriva ut medicinerna. Beskedet var att de inte kunde skriva ut så höga doser som hon behövde.

Till slut så tog hennes medicin slut utan att hon fått recept på någon ny och hon började må sämre och sämre.

– Det blev ju otäckt i och med att jag mådde sämre och sämre, jag har väldigt stark medicin och höga doser så det var ju inte bra att gå av den. Jag blev ju sjuk och mådde jättedåligt.

Brist på personal

Per Åberg som är tillförordnad verksamhetschef för psykiatrin i nordvästra Skåne känner igen situationen med patienter som får vänta länge på läkare.

– Det kan hända och uppenbarligen har det hänt och vi kan bara beklaga detta, säger han.

Foto: Oskar Elfving Söderström

Per Åberg förklarar att det råder stor brist på psykiatriker i hela nordvästra Skåne. I Ängelholm finns ingen ordinarie psykiatriker. I stället har man har löst bemanningen med tre pensionärer som jobbar halvtid när det egentligen finns drygt fyra heltidstjänster.   

Fotot: Anna heter egentligen något annat, men vill vara anonym

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.