Foto: Oskar Elfving Söderström

Stor brist på psykiatriker

Publicerad

I nordvästra Skåne saknas åtta psykiatriker och det är tungt att rekrytera. Få specialister finns tillgängliga och de som finns väljer ofta att jobba som hyrläkare i andra landsting.

Anna som SVT Nyheter har träffat berättar om hur hon blev utan medicin i flera dagar eftersom det inte fanns en läkare tillgänglig som kunde förnya hennes recept.

– Det kan hända och uppenbarligen har det hänt och vi kan bara beklaga detta, säger Per Åberg, tillförordnad verksamhetschef för psykiatrin i nordvästra Skåne.

Han menar att patienter får vänta eftersom det råder stor brist på psykiatriker och att personalen tvingas prioritera.

– Vi går igenom patienterna för att se vem som behöver läkare mest just nu. Vi har väldigt hård proritering, säger han.

Trots att det rekryterats 13 psykiatriker sedan förra hösten så är åtta tjänster fortfarande vakanta. Per Åberg, menar att det är svårt att få tag i kompetenta specialistläkare.

Värst i Ängelholm

Ängelholm ska bemannas med drygt fyra heltidstjänster. De täcks nu av tre pensionärer som vikarierar på halvtid. Efter årsskiftet slutar två av dessa samtidigt samtidigt som en person anställts på heltid.

Det tidigare alternativet att ta in hyrläkare är inte heller aktuellt längre. I augusti 2016 fattade sjukvårdsnämnden beslut om ett hyrläkarstopp i psykiatrin. Därför måste Per Åberg lyckas rekrytera egen personal. Samtidigt menar han att även om hyrläkarstoppet skapar problem på kort sikt så är det en nödvändighet för att lösa bemanningen på sikt.

Däremot så  tillåter flera av grannlänen fortfarande hyrläkare, något Per Åberg menar gör det ännu svårare för honom. Många av de specialister som han skulle vilja rekrytera väljer i stället att jobba som hyrläkare där.

– Hade alla sagt nej tror jag att det hade varit betydligt lättare att rekrytera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.