Deltidsbrandmannen Dan Gustavsson vill ha möjlighet att visa att han är på väg till ett larm. Foto: Minna KorsgrenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Utryckning kan bli trafikfara – bilister tror att deltidsbrandmännen buskör

Uppdaterad
Publicerad

Larmet går och deltidstidsbrandmannen Dan Gustavsson i Ängelholm får bråttom. Han kör fort, det kan handla om liv. Men en del andra trafikanter tror att han är en fartdåre.

En deltidsbrandman rycker ut från sitt hem eller vanliga jobb när larmet går. Sedan går det undan – i Ängelholm har Dan Gustavsson sex minuter på sig att köra till brandstationen.

Han kör fort – liv kan stå på spel. Och det får han, enligt lagen. Men inget på hans bil visar att han är en brandman på väg till ett larm. En del medtrafikanter tror att han buskör och gör allt för att lugna ner hans framfart.

– En del har saktat ner framför mig, andra har hindrat mig från att köra om. Och jag förstår dem, säger Dan Gustavsson.

Vill gärna ha blixtljus

Deltidsbrandmän kör på larm i sina privata bilar. Enligt lagen är det bara utryckningsfordon som får ha blåljus och ljudsignaler på bilarna.

– Men jag tror att det vore bra med någon form av till exempelt blixtljus, säger Dan Gustavsson.

Sådana lampor sitter bland annat på vägarbetarnas bilar.

Men Jonathan Sjöberg, operativ chef vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst, där Ängelholm ingår, tycker inte att det är en bra idé.

– Vi bör hellre satsa på att rekrytera deltidsbrandmän som inte bor alltför långt ifrån brandstationen på sin ort och på att utbilda i säker körning, säger han.

Hör Dan Gustavsson berätta om utryckningarna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.