Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Wrobel och kollegorna på Helsingborgs kvinnojour arbetar för att stötta kvinnor och flickor som utsätts för våld. Ingen ska bli utsatt för våld eller behöva vara rädd för sin partner.

Våldet tar inte semester – Helsingborgs kvinnojour befarar ökat tryck efter sommaren

Publicerad

Nu rustar Helsingborgs kvinnojour upp för att möta vågen av hjälpförfrågningar som vanligtvis börjar inkomma så här års – när våldsutsatta kvinnor återgår till sina fristäder i vardagen.

Varje år upprättar Helsingborgs kvinnojour mellan 650 och 720 nya kontakter på sin samtalsmottagning, men under sommarmånaderna brukar telefonerna tystna.

De nordvästskånska arbetsplatserna går in i semestertider och skolorna håller stängt. Medan de flesta kliver in i den gemensamma ledigheten med lätta steg, är den för andra förknippad med terror.

Kvinnovåldet tar inte semester.

Toppen väntar ännu

I stället ökar utsattheten för de många våldsutsatta kvinnor och flickor som tillbringar ledigheten med sin förövare.

– Återhämtningen kanske främst sker på jobbet eller i skolan för barnen. Så när det upphör blir det också tydligare för dem hur utsatta de är, berättar Jenny Wrobel, verksamhetschef på Helsingborgs kvinnojour.

Hon vittnar om högst söktryck efter ledigheter så som jullov och sommarsemester. Det är nu början av september och ännu har inte topparna nåtts, men kvinnojouren rustar upp för den ökning som nu väntas komma.

I videon ovan kan du ta del av Jenny Wrobels tips om hur du bäst går tillväga om du behöver stöd.

Utsatt? Här kan du få hjälp!

Stödlinjer och organisationer:

• Kvinnofridslinjen (telefon: 020-505050)

• Hedersförtryck (telefon: 010-223 57 60)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Du kan också vända dig till skolpersonal, socialtjänst, polis samt hälso- och sjukvård.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.