• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
22-åriga Felix Vestlin tog upp sin kamera och lyckades fånga valrossen på film – se den i klippet ovan. Foto: Privat/Felix Vestlin

Unikt valrossbesök i Skåne – se den visa upp sina betar

Uppdaterad
Publicerad

Felix Vestlin, 22, var och fiskade med sin morfar när han såg något röra sig i vattnet. Plötsligt dök en valross upp.

– Det var en riktig upplevelse, säger han.

Det var vid tiotiden på torsdagskvällen som Felix Vestlin och hans morfar var ute och fiskade i Kattvik i Båstad som de såg den ovanliga synen.

– Vi skulle precis gå därifrån när jag såg något i vattnet så jag vände mig om och gick ut igen. Jag trodde först det var en tumlare men sen när den kom upp på klippan och jag såg betarna förstod jag att det var en valross, säger han.

Han tog upp sin kamera och lyckades fånga valrossen på film – se den i klippet ovan.

Unik upptäckt i Skåne

I lördags sågs en valross utanför Kungsbacka i Halland. Enligt Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum, är det troligen samma hane som nu är på besök i Skåne.

– Det måste ju vara samma individ, det är väldigt osannolikt att det poppar upp två hanar. De kan ju röra sig ganska långa sträckor, säger han.

Det händer regelbundet att valrossar besöker Boshuslän längre upp på kusten, även om det är ovanligt. Men att de dyker upp i Skåne är väldigt unikt, menar Kennet Lundin.

– Jag har aldrig hört talas om att det varit en valross i Skåne, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.