Foto: Privat

Vän till Sadiq: ”Det är så inhumant”

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Helsingborg ska Sadiq Hassani ha förts bort från förvaret i Åstorp redan på lördagsförmiddagen för att utvisas till Afghanistan som han flytt ifrån.

Den ursprungliga planen var att Sadiq Hassani skulle hämtas först på söndagen då även en manifestation för mänskliga rättigheter skulle genomföras.

Men förmiddagens besökstid avbröts hastigt för de två vänner som ville säga hej då till Sadiq redan på lördagen.

– Vårt besök avbröts strax efter klockan 10. Vi frågade personalen varför vi var tvungna att gå. De sa att det var fler personer som skulle komma. Sedan går vi ut och får senare veta att Sadiq ska skickas till Stockholm redan idag, säger en vän till Sadiq till SVT Nyheter Helsingborg.

Hann inte säga hej då

En kort stund därpå ser de två vännerna en kriminalvårdsbil köra förbi.

– Vi tror att han fördes bort i den. Vi försöker ringa honom men kommer inte fram på hans telefon. Det var fler vänner som skulle besöka honom idag.

– Det här är himla ovärdigt. Det är en ovärdig behandling av en ung människa med framtidsplaner. Han hann inte ens säga hej då till sina vänner. Det är så inhumant, säger vännen.

”Får inte veta någonting”

En annan bekant delar upplevelsen:

– Hela situationen är så hemsk att jag inte kan beskriva den med ord. Vi får inte veta någonting för att vi saknar fullmakt. Så här kan man inte behandla någon som har sökt skydd i Sverige, säger den andra vännen till Sadiq till SVT Nyheter Helsingborg.

– Det här är ett sätt att försöka göra den här deportationen smärtfri och tysta ner morgondagens manifestation. De gör så här för att undvika uppmärksamhet, säger den första vännen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer