Sedan årsskiftet har kadaver och slaktrester dykt upp längs Vens kust. Nu har polisen startat en förundersökning om misstänkt miljöbrott. Foto: Tomas Olsson/SVT

Vändningen: Nu ska polisen utreda slaktmysteriet på Ven

Uppdaterad
Publicerad

Hur de lemlästade djurkropparna hamnat på Vens stränder är fortsatt en olöst gåta. Efter att polisen besökt platsen konstaterades att inget tydde på brott – nu tänker de om.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om mysteriet på Ven, efter att kadaver och slaktrester dykt upp på öns stränder.

Händelserna anmäldes till såväl Landskrona stad som polisen. I samband med detta meddelade polisen att ärendet inte var av polisiär karaktär, då de inte såg tecken på att brott hade begåtts.

Nu tänker de om och inleder en förundersökning om misstänkt miljöbrott.

Vad fick er att omvärdera beslutet?

– När ärendet kom in bedömde man att det handlade om slaktavfall. Om någon har jagat på sin tomt får man under vissa förutsättningar lämna detta fritt i naturen – så länge man inte skapar en olägenhet i naturen, berättar Farid Johansson, jourhavande förundersökningsledare.

Polisen: ”För stor omfattning”

Efter att ha sett över bilderna från platsen och omständigheterna kring händelsen har han gjort en omvärdering.

– Omfattningen är för stor för att det skulle handla om jakt. Det kan antas att det skett yrkesmässigt. Då finns det andra regler att förhålla sig till.

I nästa skede kommer ärendet att förläggas till en handläggare, men huruvida hen kommer att gå vidare med förundersökningen är i dagsläget oklart.

För tillfället avböjer polisen ytterligare kommentarer, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Under måndagen var kommunen på plats tillsammans med jägare. Enligt Johan Thernström, tillförordnad förvaltningschef, såg man då att det främst rörde sig om vildsvin och hjortar.

Se hur det såg ut på stranden på Ven för en vecka sedan i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste veckorna har kadaver dykt upp på Vens strand. Men ännu har ingen gått till botten med mysteriet. Foto: Tomas Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.