Priset på vanilj ökar kostnaderna för glasstillverkare. Foto: Engelholms glass

Vaniljpriset ökar kostnaderna för glasstillverkarna

Uppdaterad
Publicerad

Priset på vanilj har skjutit i höjden då tillgången på kryddan har minskat. Det ökar tillverkningskostnaderna för glasstillverkarna. Bland dem, ett familjeföretag i Ängelholm.

Det var i mars 2017 som en cyklon drabbade Madagaskar, världens största tillverkare av vanilj. Cyklonen slog ut trettio procent av vaniljodlingarna i landet som under 2015 tillverkade nästan hälften av hela världens produktion.

Ökningen av vaniljpriset drabbar det lokala familjeföretaget Engelholms glass som använder sig mycket av vanilj i sin tillverkning.

– För några år sedan låg det stabilare, men det sista halvåret har kilopriset ökat från 400 kronor till 1600 kronor, konstaterar vd Carl-Gustaf Gudmundsson.

Hälften av produktionen – vaniljglass

Hälften av den totala glassproduktionen på fabriken i Engelholm består av just vaniljglass. Det nya priset öka deras kostnader för tillverkning. Men på totalen innebär detta bara 50 000 kronor mer i produktionskostnad per år berättar vd:n.

– Det är inget att göra åt. Vanilj är ju den största glassen, det är den folk mest vill ha.

Men fabriken kommer inte minska produktionen av vaniljglass.

Kommer ni höja priset på glass?

– Nej, rätt vad det är så dyker det ned igen. Man får ha is i magen ett halvår och i år ska det bli soligt, vilket är bra för glassförsäljningen, dristar sig Carl-Gustaf Gudmundsson sig att lova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.