Så tvingas skolorna anpassa sig för att hantera barnfattigdomen

Publicerad

I Perstorp har nästan var femte barn en skuldsatt förälder – orten är en av de platser med högst barnfattigdom i landet. 

I Perstorp är socialtjänsten förhållandevis dyr, berättar hon. 173 barn lever i familjer med försörjningsstöd. Nästan vart femte barn här har minst en skuldsatt förälder.

I Rädda Barnens senaste kartläggning av barnfattigdom så hamnar Perstorp bland de värst drabbade kommunerna.

Skuldberget i Perstorp

– Det är ju ett väldigt misslyckande. Vi är ju en av de kommunerna som försöker arbeta med detta, säger Annelie Börjesdotter Tedenlid.

En grupp som söker hjälp är föräldrar med skulder.

Oroas över att inte kunna ge barnen mat

Skuldrådgivaren Jessica Bertilsson möter många skuldsatta människor dagligen.

– Föräldrarna oroar sig för att inte kunna ge barnen vad de behöver i vardagen, som varma kläder och mat på bordet, berättar Jessica Bertilsson.

Hon berättar att många ber att få ta bakvägen in till socialkontoret för att de skäms över att be om hjälp.

Nästan var femte barn har en skuldsatt förälder

177 000 barn i Sverige har minst en förälder med skulder hos Kronofogden.

I Perstorp är det idag nästan vart femte barn, vilket gör att kommunen är näst värst drabbat i landet.

– Det är inte bara den skuldsatta som drabbas, även den personens hela omgivning, konstaterar rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen.

Inte råd med frukt

Vi har i vårt arbete om överskuldsatta i Perstorp pratat med många drabbade.

Skolor och förskolor i Perstorp vittnar om att de måste anpassa verksamheten för att de märker att barn inte har tillräckligt varma kläder.

– Vi går alltid ut men måste ibland gå in tidigare eftersom barnen fryser, säger Anjeanette Tranberg-Hansen, som är rektor för flera förskolor i Perstorp.

Många föräldrar i kommunen har inte råd att köpa frukt.

– Vi har bestämt att absolut ingenting får kosta i skolan. Det innebär även att alla barn varje dag får varsin frukt även på högstadiet, berättar grundskolechefen Charlotte Joehns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet