Annica Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg, menar att anställda som nekar vaccin kan komma att omplaceras. Foto: Leonora Toplica/SVT/TT

Var tredje äldrevårdsanställd vill inte vaccinera sig – riskerar omplacering

Uppdaterad
Publicerad

Så här långt har coronavaccinet erbjudits åtta vårdboenden i Helsingborg. Men 30 procent av de anställda tvekar. Och de som definitivt säger nej riskerar omplacering.

Det är de allra äldsta och ofta multisjuka som löper störst risk att avlida i covid-19. Därför står de och de anställda på vårdboenden och inom hemtjänsten först i kön för vaccinering.

Men att vaccinera sig är frivilligt. Ingen arbetsgivare kan kräva att en anställd mot sin vilja tar sprutan. Det betonar Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg.

– Men vi hoppas förstås att så många som möjligt vill vaccinera sig, för att skydda sig själv och andra, säger hon.

I Helsingborg har idag runt åtta vårdboende fått vaccinet – resten ska följa efter när det kommer nya leveranser. I snitt 70 procent av de anställda har tagit sprutan. 30 procent är tveksamma och har så här långt tackat nej.

”Det kan finnas olika grupptryck”

– Det finns olika anledningar. En del är rädda för biverkningar, andra vill ha mer information. Och vi informerar så mycket vi kan, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Det skiljer också mellan de olika vårdboendena. På en del finns det fler nej-sägare, på andra färre. Varför vet ingen.

– Det kan finnas olika grupptryck, säger Annika Andersson.

Det kan bli så att de som inte vaccinerar sig får jobba med andra uppgifter.

– Rent generellt är det inte aktuellt nu men det kan bli så att vi tillfälligt omplacerar, säger hon.

Oroliga medlemmar

Louise Ressner är arbetsmiljösamordnare på Kommunalfacket i Helsingborg. Hon blir uppringd av en hel del medlemmar som uttrycker oro över att vaccineras.

Kommunal tror att det kan finnas risk för att eventuellt omplacerade medlemmar uppfattar det som en bestraffning för att de inte tar vaccinet.

– Vi får signaler om att en del upplever en press från både samhället och arbetsgivaren att vaccinera sig, säger Louise Ressner.

Möjligheten finns att anställda på vårdboenden kan omplaceras om de inte väljer att ta vaccin – hör om det i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.