Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Smith och hennes kolleger vill inte gå på galan som kommunen ordnar till personalen, samtidigt som det görs nedskärningar inom äldrevården. Foto: Linda Ekström

Örkelljunga skär ner på vårdpersonal – satsar samtidigt på galafest

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli en stor galafest i Örkelljunga för anställda inom äldrevården. Men undersköterskan Pia Smith tänker inte gå. För samtidigt har antalet anställda skurits ner i ett sparpaket.

– Dålig tajming, säger hon.

Redan i januari tog socialnämnden i Örkelljunga beslutet: En stor fest, en gala, för alla anställda inom hemtjänst, vårdboende och LSS. Pengarna kommer från staten och är öronmärkta för detta.

– Vi vill uppmärksamma personalen, göra någonting för dem, säger Stefan Svensson (SD), ordförande i socialnämnden som leder äldrevården.

På festen ska man bland annat utse  årets inspiratör, årets arbetslag och årets sämsta respektive bästa förändring.

Sparpaket med neddragningar

Men samtidigt har nämnden ett underskott i sin budget för i år. Därför har man dragit ner på personalstyrkan inom delar av äldrevården.

På Tallgården jobbar Pia Smith som undersköterska. Hon tänker inte gå på galan. Det ska heller inte flera av hennes arbetskamrater.

– Det är dålig tajming. Vi har det väldigt tufft just nu efter sparpaketet, säger Pia Smith.

Kan bli fler besparingar

Victoria Jönsson är fackligt ombud för Kommunal. Hon jobbar också nattskift på Tallgården.

– Festen är rena hånet. Det finns inga ord för det. Facket har sett allt fler tillbud med den ökade stressen som följer på neddragningarna, säger hon och fortsätter:

– På mitt nattskift har fyra blivit tre, på fem avdelningar. Det blir många kilometers spring varje natt.

Stefan Svensson utesluter inte att det blir fler neddragningar inom äldrevården. För fortfarande finns det ett underskott på sju miljoner kronor.

Men samtidigt pågår arbetet med nästa års budget.

– Då vill vi förstås ha mer pengar till vårt område, säger han.

Se mer om galan och sparpaketet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.