I sin anmälan till IVO skriver en anhörig att ”det katastrofala resultatet kunnat undvikas” om man utfört kontroller och följt upp kvinnans hälsotillstånd. Foto: TT

Äldre kvinna avled – anhöriga kritiska till vård

Publicerad

Sedan den äldre kvinnan drabbats av en stroke vårdades hon på två olika boenden. Trots att anhöriga vid flera tillfällen påtalat att hon blev sämre följdes inte hennes hälsotillstånd upp, enligt en anmälan. Kort senare avled kvinnan.

Kvinnan, som var i 90-årsåldern, skrevs ut från sjukhus strax innan jul förra året efter att hon intensivvårdats där i mer än två veckor för en stroke. Helsingborgs lasarett placerade henne då tillfälligt på en korttidsenhet i Höganäs där hon stannade i knappt två veckor innan hon flyttades till ett kommunalt boende i Helsingborg.

Togs till sjukhus

Anhöriga ska vid flera tillfällen ha påtalat att kvinnan var mindre och mindre vid medvetande.

De ska också ha fått besked att inga blodtryckskontroller gjorts under hela tiden kvinnan vårdats på korttidsboendet, enligt en anhörigs anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Inte heller ska blodtrycksmedicinering ha skötts på det sätt som föreskrivits.

I mitten av januari togs kvinnan återigen in på sjukhus och då konstaterades att hon hade njurskador som var för omfattande för att behandlas och patienten avled. Läkare ska då, enligt anhöriga, ha bekräftat att skadorna med största sannolikhet orsakats av läkemedelsförgiftning.

Ska utreda vad som hänt

I sin anmälan till IVO skriver en anhörig att ”det katastrofala resultatet kunnat undvikas” om man utfört kontroller och följt upp kvinnans hälsotillstånd. Den anhörige som skrivit anmälan ifrågasätter om de tre enheterna har uppfyllt sitt uppföljningsansvar.

Helsingborgs lasarett hade det medicinska ansvaret för kvinnan även under tiden hon var placerad i Höganäs och därför är anmälan riktad mot Region Skåne.

Regionens presstjänst meddelar att man med hänvisning till patientsekretessen inte kommenterar enskilda patientärenden. Man säger dock att Helsingborgs lasarett kommer göra en egen utredning av vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.