Den 1 december förra året beslutade det blågröna styret i Helsingborg att fyra vårdboenden skulle tas över av två privata vårdbolag, Attendo och Vardaga. Vårdboendena Jordbodalen och Pålsjö Park, som innan dess drivits av kommunen, togs då över av Vardaga, trots att bolaget tidigare förlorat sitt kontrakt för två andra vårdboenden på grund av bristande vårdkvalité.
LÄS MER: Kritiserat vårdbolag får förnyat förtroende
Anställda oroade sig över att privatiseringen skulle hota rätten till heltid och betyda flera delade turer. 60 procent lämnade Pålsjö Park när Vardaga tog över. Anhöriga och äldre lämnade in protestlistor till kommunen.
Nu har bolaget fått förtroende att driva vidare två andra vårdboenden, Lussebäcksgården och Ragnvallagården. Beslutet fattades av vård- och omsorgsnämnden på torsdagseftermiddagen.
– Vi har gjort en gedigen utvärdering och fått en tydlig signal om att de fungerar bra. Många i nämnden har också besökt boendena och vi känner oss väldigt trygga med att de fortsatt ska bedriva av Vardaga, säger Jonny Cato Hansson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Berättar om hög stressnivå
Helsingborgs stads egen utvärdering av avtalet och verksamheten på vårdboendena visar tvärtom att de följer rutiner och indikatorer för att kunna utföra en god vård. Där anmärker kommunen bara att fysioterapeuter saknas och att lokalerna är slitna. Men de konstaterar också att personalen har svårt att hinna med att erbjuda boende på Ragnvallagården soliga utevistelser och att deras aktiviteter inte dokumenteras.
Bilden bekräftas av en medarbetarundersökning, där de anställda berättar om en hög stressnivå som gör att de inte hinner med sina arbetsuppgifter. Många känner också att de inte kan påverka sin arbetssituation.
Är du inte orolig för att den situation de anställda vittnar om kan påverka vårdkvaliteten och slå mot de äldre?
– Det är klart att det är ytterst allvarligt när det kommer klagomål från medarbetare. Men vi upphandlar verksamhet inte arbetsmarknadspolitik. Det är upp till varje aktör att vara en attraktiv arbetsgivare och vi kan inte ta på oss ansvaret för en annan arbetsmarknadssituation som upphandlare, säger Jonny Cato Hansson (C).
Men anställda säger att ni upphandlar en tjänst som inte fungerar. Bör inte ni lyssna på det då?
– Det är klart att det är ett orosmoment att det finns personal som säger att man inte trivs. Men vår utvärdering visar faktiskt att de lever upp till de kvalitetskrav som vi ställer.
”Inte en bra aktör”
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade mot den blågröna majoritetens beslut i vård- och omsorgsnämnden. Christel Håkansson (S), andre vice ordförande i nämnden vill inte att kommunen ska förlänga några avtal med Vardagas boenden även i fortsättningen.
– Jag menar sammantaget att Vardaga inte är en bra aktör. Vi grundar det på samtal med personal, anhöriga, boende och utvärdering. Kommunen har också gjort egna verksamhetsbesök, säger Christel Håkansson (S).
Hon förklarar också att kommunen även kan ställa krav i en upphandling som gäller de anställda, till exempel om minimibemanning.
Vad talar för att att den arbetssituation de anställda upplever skulle bli bättre om vårdboendena drivs av kommunen?
– Du kan börja med personaltätheten. Vi vill ha heltid som norm och ger den enskilde möjlighet att påverka. Vi har inte heller några vinstkrav och kan ta mer ansvar.