Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Månsson Bengtsson, Läkare i världen, arbetar för att främja rätten till hälsa. Idag riskerar individer från utsatta samhällsgrupper som asylsökande och papperslösa att falla mellan stolarna. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Vårdcentral för utsatta blir permanent i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen ”Läkare i världen” öppnande i fjol upp sin mottagning för utsatta grupper i Helsingborg. Sedan starten har efterfrågan varit stor och nu övergår projektet till permanent verksamhet.

Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots detta faller vissa samhällsgrupper mellan stolarna då de saknar rätt till fullständig sjukvård, menar Joakim Månsson Bengtsson, som är regional samordnare på Läkare i världen.

Organisationen arbetar för att erbjuda vård till asylsökande, papperslösa, personer som omfattas av massflyktsdirektivet, tredjelandsmedborgare och EU-medborgare som saknar sjukförsäkringskort.

– Det är de som inte har rätt till fullständig sjukvård och som ofta bemöts fel i vården, berättar Joakim Månsson Bengtsson.

I oktober 2022 öppnade organisationen en verksamhet i Helsingborg, som en satellitmottagning till den befintliga Malmöverksamheten. Nyligen kom beskedet att organisationens närvaro blir permanent, något som P4 Malmöhus tidigare har rapporterat om.

Stort behov av stöd

Under det gångna året har Joakim Månsson Bengtsson märkt av en stor efterfrågan på tjänsterna som organisationen erbjuder. Han ser det som en stark signal på ett behov som inte tillgodoses av reguljärvården.

-  Hälsa är en mänsklig rättighet och det är det vi kämpar för i Läkare i världen. Att den ska tillgängliggöras och att den ska vara praktiskt och ekonomiskt tillgänglig för alla. Vi ser att rätten till hälsa inte respekteras för vissa grupper i samhället, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Utöver sjuk- och tandvård erbjuds psykosociala stödsamtal och juridisk rådgivning. Dessutom arbetar organisationen för att informera patienterna om deras rättigheter för att stärka deras egenmakt. Idag finns de i åtta svenska orter, från Luleå i norr till Malmö i söder.

Följ Joakim Månsson Bengtssons arbete för att säkra rätten till hälsa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.