Arkivbild Foto: TT

Vårdcentral i Ängelholm stängs ner – berör 1800 patienter

Publicerad

En vårdcentral i Ängelholm stängs ner omedelbart eftersom man inte kan försäkra en trygg vård. Det rör sig om att en läkare förlorat sin legitimation efter att ha slarvat med journaler och skrivit ut narkotiska preparat i stor omfattning.

– Det innebär att avtalet är uppsagt från och med i fredags. Patienterna kommer att bli omlistade till en annan vårdcentral, den som de bor geografiskt närmast, säger Maria Antonsson-Anderberg enhetschef hälso- och sjukvårdsstyrning Region Skåne.

Kommer andra vårdcentraler bli överbelastade nu?

– Alla patienter kommer inte att hamna på samma vårdcentral så det har jag svårt att tro.

Cirka 1800 patienter drabbas

Vårdcentralen har nu två veckor på sig att hantera de provsvar och aktuella ärenden som finns. Men den är redan stängd för patientbesök.

Omkring 1800 listade patienter berörs av nedstängningen.

Utifrån de uppgifter som framkommit har även Region Skåne gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för brister i patientsäkerheten.

Läkaren fick legitimation indragen

På sin hemsida beklagar vårdcentralen nedstängningen och skriver: ”Det är med stor sorg som vi beklagar att vi stängs ner. Region Skåne har dragit in vårt avtal, efter att vår ordinarie läkare och tidigare medicinska rådgivare fått sin legitimation indragen.”

Vidare skriver vårdcentralen till sina patienter att de ”tyvärr måste lista om sig”.

Överförskrivning av narkotiska läkemedel

Enligt Maria Antonsson-Anderberg så förlorade läkaren sin legitimation för två veckor sedan och sedan dess har det inte funnits en läkare på vårdcentralen som kan stå för den medicinska säkerheten.

– Enligt de dokument som finns så handlar det om att läkaren har haft en bristande journalföring och en överförskrivning av narkotiska preparat, säger hon.

– Vi har inte fått några uppgifter på att någon specifik patient blivit drabbad av missförhållandena, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ängelholm

Mer i ämnet