Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdcentralerna har kunnat hjälpa fler patienter utan att behöva hänvisa dem till akuten. Foto: TT

Vårdcentraler kopplades in i akutkrisen – nu ska samarbetet fortsätta

Publicerad

Akuten lyckades, trots extrem belastning, hålla akutflödena öppna i sommar. En faktor är att vårdcentralerna lyckades avlasta mer än vanligt. Nu ska samarbetet utvecklas.

Under sommaren har vårdcentralernas läkare i nordvästra Skåne fått direkta telefonnummer till specialister inne på Helsingborgs lasarett. På så sätt har vårdcentralerna kunnat hjälpa fler patienter utan att behöva hänvisa dem till akuten. Ur krisen tvingades det nya arbetssättet fram.

– Vi måste fortsätta jobba på de här sättet, det är precis så här vården borde fungera, konstaterar sjukhuschefen Thomas Wallén.

Kris på akuten i Helsingborg

Gett resultat – akuten har fått avlastning

De har sett effekter. Utöver att skapa direktkontakt till specialister har mottagningarna på sjukhuset beordrats att ha fler tider lediga för halvakuta fall.

– Vi ser att linjen till specialisterna använts och vi har märkt att vårdcentralerna tillsammans skickat färre remisser till akuten, säger Thomas Wallén.

– Jämfört med vårens månader minskade vårt patienttryck med tio procent under sommaren, trots att vi tidigare somrar istället sett en ökning med tjugo procent jämfört med våren. Effekten är tydlig, konstaterar akutens chef Marcus Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet