Foto: TT/ Lisa Ovesen/SVT

Vårdcentraler öppna till midnatt ska lösa akutens kris

Uppdaterad
Publicerad

Längre öppet på vårdcentralernas kvälls- och helgjourer är en av de åtgärder som det rödgröna styret vill ta till för att lösa krisen på akuten. Det behövs också fler vårdplatser.

Nyligen riktade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skarp kritik mot situationen på Helsingborgs akutmottagning.

Bristen på vårdplatser gör att patienter tvingas stanna på akuten. En fara för patientsäkerheten, konstaterar Ivo. Dessutom larmar Vårdförbundet om en orimlig arbetsmiljö för de anställda på akuten.

Öppet till midnatt

Nu föreslår det rödgröna styret i Region Skåne lösningar som ska beslutas i budgeten för nästa år som tas i oktober.

Så här ser de ut:

Vårdcentralerna får dra sitt strå till stacken och lösa en del av krisen. Kvälls- och helgmottagningarnas öppettid utökas till midnatt. Inte bara i Helsingborg utan även i Kristianstad, Lund och Malmö.

Dessutom ska fler vårdplatser skapas på lasarettet i Helsingborg. Den modell med kortvårdsplatser som prövades i somras ska återuppstå och permanentas.

Ett bra förslag, tycker Harald Roos, divisionschef på lasarettet.

– Det syftar till att patienterna hamnar på rätt nivå inom sjukvården.

Brist på läkare

Men förslagen innebär behov av nyanställningar. De rekryteringarna ska göras under nästa år, skriver det rödgröna styret i ett pressmeddelande.

Samtidigt är det brist på allmänläkare inom den öppna vården.

Sofia Ljung, divisionschef för primärvården inom sjukvårdsområde Sund, tror att det löser sig för Helsingborgs del men kan idag inte säga hur.

– Det är en utmaning. Vi klarar det inte på egen hand utan behöver ha ett samarbete med lasarettet, säger hon.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) säger att han är medveten om läkarbristen.

– Vi är därför lite försiktiga med startdatum för våra satsningar, men någon gång i början på nästa år har vi tänkt att det ska vara klart. Samtidigt är en satsning på kvällsjourer det mest effektiva sättet att avlasta akutmottagningarna, säger han.

Harald Roos tror också att det går att lösa.

– Vi kommer att ha ett ökat utbyte av läkartjänster mellan oss och primärvården, säger han.

Men det behövs också fler sjuksköterskor. Henrik Fritzon säger att Region Skåne redan inlett satsningar på bland annat arbetstiden.

– Vi vill erbjuda schysta arbetsvillkor och vi har märkt att färre har slutat, säger han.

Harald Roos säger att bristen på sjuksköterskor fortsätter vara ett problem.

– Men med bättre arbetsmiljö på akuten hoppas jag att det löser sig. Dessutom får vi hitta möjliga vägar genom att prova olika bemanningsmodeller.

”Får inte tappa kontinuitet och erfarenhet”

Vårdförbundet vid Helsingborgs lasarett är positiva.

– Får vi bort de patienter som vi behandlat från korridorerna så förbättras situationen avsevärt, både för dem och för oss anställda, säger Sören Nordh, skyddsombud och sjuksköterska på akuten.

Vad tror du om möjligheten att nyanställa?

– Jag tror inte att det är omöjligt att locka nyutbildade sjuksköterskor. Problemet är att man också måste förmå dem vi redan har att stanna för att inte tappa kontinuitet och erfarenhet. Då handlar det framför allt om tid för återhämtning, säger Sören Nordh.

Lägger egen budget

Den borgerliga oppositionen i Region Skåne har inget emot satsningarna i sig.

– Men vi vill göra det på ett helt annorlunda sätt, säger Gilbert Tribo, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hur – det vill han inte säga idag. I samband med budgetfullmäktige lägger de borgerliga partierna fram en egen gemensam budget där deras förslag till lösningar ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.